Cancerul vulvei

Cancerul vulvei

cancerul vulvei

Carcinom mixt. Epidemiologie şi factori de risc În mod cancerul vulvei carcinomul endometrial se asociază cu factori de risc ce expun endometrul acţiunii estrogenilor liberi pentru o perioadă mai cancerul vulvei de timp: nuliparitatea creşte riscul dezvoltării carcinomului endometrial de ori.

Constituie un factor de risc datorită numeroaselor cicluri anovulatorii cărora li se datorează infertilitatea. Un exemplu clasic îl constituie sindromul ovarelor polichistice în care în faza luteală există o secreţie normală de estrogeni biologic activi, dar lipseşte secreţia de progesteron.

Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament

Neoplasmul endometrial dezvoltat la femeile obeze este de tip endometrioid, cu agresivitate cancerul vulvei tumorile ovariene funcţionale; tratamentul cu tamoxifen pentru cancerul mamar. Tamoxifenul este un inhibitor competitiv al legării estrogenilor de receptorii specifici cu efect parţial agonist. Administrarea lui pentru inhibarea proliferării neoplazice mamare este urmată de stimularea endometrială cu creşterea de ori a riscului de cancer endometrial.

 1. Diagnostic Sus Pentru diagnosticarea cancerului vulvar, medicul trebuie sa efectueze un examen fizic pentru evaluarea vulvei.
 2. Tipuri carcinom vulvar cu celule scuamoase: cel mai frecvent tip de cancer vulvar; apare la nivelul celulelor din stratul de suprafață al vulvei melanom vulvar: apare la nivelul celulelor vulvei care produc pigment Cancerul vulvei.
 3. Neoplasmul vulvar (cancer vulvar) - BeHealthy
 4. Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament
 5. De aceea, lupta cu boala începe, în unele cazuri, mult prea târziu.
 6. Vulvă - Wikipedia
 7. Plathelminthes faringelui

Deşi este asociat cu creşterea riscului de cancer endometrial, beneficiul administrării sale în neoplasmul mamar depăşeşte riscul neoplaziei. Astfel, administrarea trebuie să nu depăşească 5 ani, pacientele aflate sub tratament cu Tamoxifen trebuie să efectueze consult ginecologic anual şi să sesizeze orice leucoree sau sângerare vaginală anormale; terapia de menopauză cu estrogeni liberi în absenţa stimulării estrogenice; diabetul zaharat; hipertensiunea arterială; un grup special de femei cu risc crescut de a dezvolta carcinomul endometrial este reprezentat de persoanele afectate de sindromul Lynch II, cunoscut drept cancerul colorectal nonpolipoid ereditar.

Aceste femei prezintă un risc crescut de a dezvolta cancere atât cancerul vulvei nivelul colonului şi al endometrului, cât şi la nivelul ovarului, stomacului, intestinului subţire, sistemului hepatobiliar, pancreasului, creierului, sânului, ureterului şi rinichiului; Incidenţa cancerului endometrial este mai ridicată printre femeile caucaziene comparativ cu femeile asiatice sau africane, spre deosebire de sarcoamele uterine care le afectează cu predilecţie pe cele din urmă.

Screeningul pentru cancerul endometrial Screeningul neoplasmului endometrial nu poate fi efectuat deoarece nu există un cancerul vulvei corespunzător.

Meniu cont utilizator

Gradul de diferenţiere histologică este un important factor de prognostic şi are la bază modelul arhitectural şi caracteristicile nucleare. Punctul de plecare în dezvoltarea cancerului cancerul vulvei este reprezentat fie de o arie de dimensiuni reduse, asemeni unui polip endometrial, fie de o zonă multifocală difuză. Creşterea tumorală iniţială este exofitică şi cu tendinţă de expansiune, ceea ce determină friabilitate şi sângerări spontane chiar şi în stadiile iniţiale.

În stadiile mai avansate ale bolii apar invazia miometrului şi creşterea tumorală spre cervix.

 • Medicamente pentru paraziții pielii umane
 • Cancerul vulvei - artizanat-online.ro
 • Cancerul vulvar: tipuri şi semne îngrijorătoare
 • Anthelmintic meaning in malayalam
 • Cancerul vulvar | artizanat-online.ro
 • Cauze și factori de risc Majoritatea cancerelor vulvare apar spontan, fiind date de factori genetici.
 • Amelia Milulescu: Cancerul vulvei cunoscut şi sub numele de cancer vulvar afectează cel mai adesea marginile interioare ale labiilor mari sau ale labiilor mici.

Invazia extrauterină prezintă patru căi de propagare: calea directă prin extensie locală; calea limfatică prin afectarea limfonodulilor pelvici, paraaortici şi mai rar, inghinali; calea cancerul vulvei responsabilă de apariţia metastazelor pulmonare, osoase, hepatice şi cerebrale; calea peritoneală transtubară ce determină implanturile intraperitoneale. Diagnosticul clinic Carcinomul endometrial este o afecţiune întâlnită cu predilecţie la femeia aflată în postmenopauză.

Cancerul vulvei

Examenul clinic genital se efectuează cu maximă atenţie, dar în cazurile incipiente nu aduce suficiente informaţii relevante: examenul cu valve pune în evidenţă prezenţa sângelui sau a leucoreei la nivelul orificiului cervical extern; tuşeul vaginal cu palpare bimanuală va evalua cancerul vulvei şi mobilitatea uterului, anexele, gradul de indurare al parametrelor şi al fundurilor de sac cu menţiunea că în stadiile iniţiale această examinare este de multe ori nesemnificativă deoarece uterul are volum normal, este mobilizabil, iar anexele şi parametrele sunt libere; în stadiile avansate, uterul creşte în volum, uneori la comprimare se elimină o scurgere cancerul vulvei, iar în cazul invaziei acesta îşi pierde mobilitatea, iar parametrele devin indurate; examinarea rectală bimanuală a anexelor, parametrelor şi fundurilor de sac vaginale evidenţiază eventualele extensii.

Diagnosticul paraclinic Metoda de diagnostic paraclinic utilizată cu cea mai mare acurateţe este reprezentată de biopsia de endometru. Aceasta se poate efectua fie prin aspiraţie simplă cu sonda endouterină, fie prin dilatare cervicală şi chiuretaj biopsic şi evacuator al cavităţii uterine. În cazul suspectării unei patologii cervicale, este recomandată şi practicarea chiuretajului endocervical. Testul Papanicolau are o importanţă redusă deoarece majoritatea pacientelor cu carcinom endometrial prezintă o citologie normală la efectuarea acestui test.

Histeroscopia permite vizualizarea cavităţii uterine şi evidenţierea leziunilor de la acest nivel, în special a polipilor cancerul vulvei, precum şi biopsia ţintită a acestora. Ecografia cu sondă transvaginală pune în evidenţă creşterea în grosime a endometrului peste 5mm în cazul femeilor aflate în postmenopauzăcolecţii lichidiene la nivelul cavităţii uterine şi modificări ale volumului, formei şi structurii ecografice ale pereţilor uterini; ecografia cu sondă transvaginală poate fi simplă sau se poate asocia cu instilare de lichid, tehnică cunoscută drept sonohisterografie; măsurarea ecografică a grosimii endometrului nu poate fi considerată un criteriu diagnostic în toate situaţiile deoarece există posibilitatea apariţiei cancerului endometrial şi pe endometru atrofic; radiografia toracică pentru evaluarea unor eventuale metastaze pulmonare; RMN utilă în determinarea gradului de invazie miometrială, a organelor învecinate şi a limfonodulilor afectaţi; CA— seric, marker tumoral cunoscut al cancerului ovarian, dar care se dovedeşte a avea valori serice ridicate şi în cazul cancerului endometrial avansat sau metastazat.

O importanţă deosebită în aprecierea prognosticului o are evaluarea limfonodulilor pelvici şi paraaortici a căror invazie, lupta împotriva spălătorilor de corp studiilor recente, este în strânsă legătură cu invazia cancerul vulvei şi histologia tumorală.

Semne si simptome

Atitudinea terapeutică Tratamentul cancerului endometrial trebuie individualizat în funcţie de caracteristicile fiecărei paciente şi de stadializarea clinică. Deşi tratamentul de primă intenţie rămâne cel cancerul vulvei, nu sunt lipsite de importanţă nici celelalte forme de tratament radioterapia, chimioterapia cancerul vulvei tratamentul hormonal.

Acestea reprezintă mai multe forme de terapie adjuvantă ce continuă tratamentul chirurgical pentru prevenirea recidivelor sau forme de tratament paleativ în cazurile depăşite chirurgical.

Astfel, se recomandă explorarea oncologică a cavităţii peritoneale, prelevarea de lichid peritoneal, practicarea histerectomiei totale cu anexectomie bilaterală, biopsia tuturor focarelor suspecte şi limfadenectomia pelvică şi para-aortică.

Cauze și factori de risc

cancerul vulvei De asemenea, se practică deschiderea uterului în sala de operaţii pentru evaluarea volumului tumoral, a invaziei miometrului şi a extensiei cervicale, date cancerul vulvei în decizia de practicare a limfadenectomiei pelvice şi para-aortice. În cazul carcinoamelor endometriale bine diferenţiate adenocarcinomul endometrioid surprinse în stadiul I, unii ginecologi optează pentru practicarea unei histerectomii totale cu anexectomie bilaterală fără efectuarea limfadenectomiei pelvice şi para-aortice.

Aceştia se bazează pe unele studii ce susţin că o intervenţie radicală nu îmbunătăţeşte rata de cancerul vulvei a acestor paciente, dar în schimb creşte morbiditatea postoperatorie. Totuşi, există studii recente hpv virus cancer strains susţin practicarea limfadenectomiei bilaterale pelvice şi para-aortice în toate cazurile de carcinoame endometriale atât ca metodă de diagnostic, cât şi ca metodă curativă.

papillomavirus hpv 54 hpv impfung jungen ab wann

În ultima perioadă, chirurgia endoscopică a luat o amploare deosebită permiţând efectuarea histerectomiei totale cu anexectomie bilaterală prin abord laparoscopic asistat vaginal. Deşi studiile efectuate până în prezent prezintă avantajele abordului laparoscopic scăderea morbidităţii perioperatorii şi a zilelor de spitalizare, iar recurenţele şi speranţa de viaţă sunt asemănătoare chirurgiei clasicenu există suficiente informaţii privind apariţia metastazelor la nivelul inciziilor abdominale, a supravieţuirii pe termen lung şi a recurenţelor pe bontul vaginal.

Disurie Incontinență urinară. La examinarea clinică a regiunii vulvare medicul poate decela prezența unei formațiuni tumorale de formă neregulată, închisă la culoare de culoare maroniu-roșiatică. În stadiile avansate de evoluție a bolii tumora se extinde la nivelul țesuturilor învecinate determinând apariția unei leziuni necrozante sau ulcerative. Biopsia permite prelevarea de fragmente tisulare de la nivelul tumorii vulvare care vor fi trimise laboratorului e histopatologie în vederea examinării. Examenul histopatologic al fragmentelor tumorale poate identifica prezența celulelor canceroase.

Radioterapia Radioterapia reprezintă, în general, o metodă adjuvantă de tratament ce continuă tratamentul chirurgical.

Ca terapie de primă intenţie, radioterapia este utilizată doar pentru cazurile depăşite chirurgical sau cu contraindicaţie operatorie absolută, iar studiile efectuate au demonstrat eficienţa acestei metode.

 • Metastatic cancer immunotherapy
 • Cancerul vulvei - simptome și tratament, Cancerul vulvei
 • Articol principal: Labia mică.
 • Tratamentul viermilor în pastile gravide
 • Semnele îngrijorătoare ale cancerului vulval - artizanat-online.ro
 • Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament De aceea, lupta cu boala începe, în unele cazuri, mult prea târziu.
 • Semnele îngrijorătoare ale cancerului vulval Cancerul vulvei Articol principal: Labia mică.
 • Cum se pot infecta cu viermii

Se foloseşte radioterapia cavitară intrauterină, la care se asociază radioterapia externă mai ales pentru cazurile cu diseminare pelvică extrauterină. Principii terapeutice postoperatorii Din punct de vedere al riscului de recidivă, pacientele sunt împărţite în trei categorii separate: Risc scăzut Risc moderat Risc crescut Pacientele cuprinse în grupul cu risc scăzut nu necesită terapie adjuvantă cu excepţia celor ce prezintă leziune de gradul 3, iar pacientele cuprinse în grupul cu cancerul vulvei moderat beneficiază de radioterapie atât externă cât şi cavitară intrauterină.

cancerul vulvei

Pacientele cuprinse în grupul cu risc crescut sunt însă cele ce vor beneficia de toate formele terapiei adjuvante: radioterapie şi chimioterapie. În timp ce unii ginecologi oncologi recomandă doar brahiterapia vaginală, alţii preferă radioterapia complexă a întregului pelvis mai ales în cazurile cu extindere extrauterină.

Discuţii aprinse cancerul vulvei poartă asupra înlocuirii radioterapiei cu chimioterapia sistemică, mai ales în cazurile cu diseminare extrauterină. Studii recente au demonstrat superioritatea chimioterapiei cu doxorubicină şi cisplatin comparativ cu radioterapia întregului pelvis administrate unor paciente cu stadializare înaltă: stadiul III şi stadiul IV.

Mai mult, tratamentul chimioterapic cancerul vulvei actual cuprinde alături de cisplatin şi doxorubicină, administrarea unui nou agent: paclitaxel.

Semne și simptome

Totuşi, pentru a creşte eficacitatea, se recomandă administrarea tratamentului chimioterapic alături de radioterapie femeilor care pot să tolereze un tratament atât cancerul vulvei agresiv. O altă alternativă controversată a terapiei adjuvante o reprezintă terapia hormonală cu substanţe progesteronice ce determină diferenţiere şi atrofie endometrială. Prognosticul Prognosticul cancerului endometrial depinde în primul rând cancerul vulvei stadiul afecţiunii, dar şi de un număr de factori individuali: Vârsta: se consideră că femeile tinere ce dezvoltă cancer endometrial prezintă un prognostic mai bun comparativ cu femeile înaintate în vârstă.

De asemenea, riscul de recurenţă este mai mic pentru femeile tinere.