Viermele vestic al rădăcinilor de porumb a devenit spaima producătorilor din întreaga țară

Viermii gâscă. Gașca veselă, mare petrecere la malul mării | Vorbeste Lumea | ProTv

Agrobiznes - 10 iun. Putem observa adulții care se hrănesc pe frunze deocamdată. Sunt prezente ambele sexe. La controlul efectuat pe data de 4 iulieîn România a fost observat că adulții se împerechează, ceea ce înseamnă că au apărut în urmă cu cel puțin 7 zile. De asemenea, larvele eclozate au atacat rădăcinile plantelor de porumb. Plantele afectate prezintă simptom de gât de gâscă.

Mai grav este că plantele atacate devreme sunt pierdute, oprite din vegetație. Este timpul să verificați culturile, mai ales acolo unde se practică monocultură. În sprijinul agricultorilor, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin vine cu câteva aspecte legate de biologia și combaterea acestui dăunător periculos.

Insecta iernează în stadiul de ou. Cu cât iernile sunt mai blânde, cu atât numărul de ouă care vor supraviețui va fi mai mare. Viermii gâscă ouălor poate începe pe la mijlocul lunii mai iar numărul cel mai viermii gâscă de larve pe rădăcini poate fi observat pe la sfârșitul lunii iunie.

aspect rotund feminin și masculin

Până la începutul lunii august larvele pot fi observate în câmp. În unii ani favorabili, s-a observat apariția masivă a larvelor la sfârșitul lunii mai [Sivčev și Tomašev, ]. Larvele eclozate se deplasează prin sol și caută rădăcinile de porumb. Distanța pe care se pot deplasa larvele este de aproximativ 0,5 m. Cei mai mulți autori susțin că porumbul este gazdă primară pentru larvele de Diabrotica virgifera virgifera [Clark și Hibbard, ; Wilson și Hibbard, viermii gâscă.

Monocultura de porumb favorizează creșterea populațiilor de Diabrotica. Ajunse la maturitate, larvele se împupează în sol, în apropierea rădăcinilor. Stadiul de pupă durează aproximativ 10 zile uneori 7 parazit giardia lamblia simptome. Primii adulți apar undeva către sfârșitul lunii iunie. Apariția masivă a adulților are loc la mijlocul lunii iulie și se poate întinde până la jumătatea lunii august.

De la jumătatea lunii august se observă o scădere a populațiilor de adulți. Până în luna octombrie, adulții de Diabrotica pot fi observați în culturi [Roșca et al.

Noile ponte vor fi viermii gâscă la jumătatea lunii iulie cu un maxim în luna august, exclusiv viermii gâscă culturile de porumb. Numărul de ouă depus de o femelă poate ajunge chiar la Adâncimea la care sunt depuse ouăle este de 15 — 20 cm.

Înainte de înflorit, adulții pot fi observați pe frunzele de porumb, iar în perioada înfloritului pe panicul și știuleții de porumb, în zona mătăsii.

Viermii gâscă

După ce înfloritul trece, adulții stau ascunși în număr mare la axila frunzelor. În axila frunzelor se adună polenul, pe care insectele îl consumă cu plăcere, în special femelele asigură o producție mare de ouă. După înflorit, dacă nu mai au ce consuma, femelele pot migra în alte culturi pentru alimentație suplimentară, dar vor reveni pentru ovipoziție în cultura de porumb. De obicei, lanurile de porumb cu înflorire târzie atrag un număr mare de adulți. Astfel de culturi vor fi infestate viermii gâscă.

Viața adulților se întinde pe o perioadă de 5 — 6 săptămâni. În afară de porumb, dăunătorul se poate hrăni pe un număr mare de specii de plante 22 de specii — [Roșca et al.

La densități mari, larvele sunt viermii gâscă mai dăunătoare în comparație cu adulții.

viermii gâscă tratamentul agrafelor și viermilor la copii

Adulții se hrănesc cu frunze, polen și mătase tânără, proaspătă și chiar cu boabe în faza de lapte. Mătasea poate fi retezată total de către adulți. Adulții pot fi extrem de dăunători la densități mari și în perioada de dinaintea polenizării. De obicei, ei pot crea probleme în culturile care au fost semănate în afara epocii optime și acolo unde se practică monocultura. Viermii gâscă larvelor este foarte periculos. Către sfârșitul lunii iunie pot fi observate în culturi plante atacate care au rădăcinile secundare distruse și chiar rădăcina principală în cazurile grave atac în vetre.

Când sunt tinere, larvele se hrănesc cu perișorii radiculari și partea exterioară a rădăcinilor. Pe măsură ce se viermii gâscă pătrund în rădăcini pe care viermii gâscă distrug complet. Tulpinile de porumb atacate capătă aspectul gâtului de gâscă plantele încearcă să se redreseze.

Viermii gâscă.

Dacă viermii gâscă sunt fertile și există umiditate viermii gâscă, plantele de porumb își pot regenera sistemul radicular. În cazurile grave, plantele atacate pot cădea chiar la sfârșitul lunii iunie. Din cauza atacului, rădăcina de porumb nu mai poate asigura plantei viermii gâscă necesari, nici apa iar producțiile vor fi mici. Daunele vor fi mari mai ales în condiții de secetă. Dăunătorul poate fi ținut sub control prin câteva măsuri agrofitotehnice.

Dintre acestea cea mai importantă este rotația culturii.

viermii gâscă

Monocultura este cea care favorizează foarte mult creșterea populațiilor de Diabrotica virgifera virgifera. Specialiștii recomandă rotația culturii la patru ani. Nu este indicată cultivarea porumbului după soia, viermii gâscă insectele depun ouă în aceste culturi [Gray et al. Baufeldsusține că rotația culturilor este esențială în eradicarea sau ținerea sub control a dăunătorilor în Uniunea Europeană.

Fazan din lemn profesionale apelanţii raţă gâscă vânătoare fluier accesoriu

Combaterea chimică a dăunătorului În cazurile în care se impun tratamente, se recomandă: efectuarea unui tratament la sol la semănat sau la prima prașilă și combaterea adulților cu ajutorul insecticidelor pentru diminuarea populațiilor.

În cazul tratatamentelor la sol pentru controlul larvelorinsecticidele pot fi aplicate înainte de semănat, la momentul semănatului și după semănat în vegetație. Formulările granulate s-au dovedit a fi mai eficiente viermii gâscă cele lichide [Ostlie și Noetzel, ]. Tratamentele aplicate la semănat au fost cele mai eficiente. Tratarea semințelor înainte de semănat poate asigura protecție o perioadă de timp, deși s-a constatat că viermii gâscă întotdeauna eficacitatea este mulțumitoare [Furlan et al.

Tratamentele efectuate împotriva adulților pot viermii gâscă la reducerea populațiilor. Astfel ovipoziția va fi scăzută iar daunele din anul următor prevenite.

De regulă sunt necesare două tratamente.

gusanos de seda - Traducere în română - exemple în spaniolă | Reverso Context - Viermii gâscă

În practică nu se fac tratamente împotriva adulților din cauza costurilor. Cea mai fiabilă rămâne aplicarea insecticidelor viermii gâscă sol în momentul semănatului. Respectați dozele recomandate și momentele optime de efectuare a tratamentelor viermii gâscă de stadiul care se dorește a fi combătut. Dăunătorul poate fi controlat cu preparate biologice pe bază de Steinernema feltiae nematozi și Bacillus thuringiensis ssp.

Tenebrionis [Roșca et al. Există în testare deja preparate pe bază de feromoni. Aceste preparate creează confuzie în populațiile de Diabrotica virgifera virgifera, împiedicând împerecherea. Astfel, femelele nu vor mai depune ouă iar populațiile vor fi diminuate.

Voi reveni cu amănunte într-un material viitor. Baufeld P. Cvrkovic T. Magistarska teza.

Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd; 3. Clark T. Environmental Entomology, ; 4. Furlan L. Journal of Applied Entomology, ; 5. Gray M. Annual Review of Entomology, ; 6. Manea Dan et al. Moeser J. Ostlie K. Roşca I. Sivčev I.

Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, ; Toepfer S. Journal of Applied Entomology, ; Wilson T. Environmental Entomology, 25,